سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی

Academic center for Education, Culture and Research - Khorasan Razavi

سه شنبه ، 23 آذر 1395 کد خبر:1790 تعداد بازدید:528

عضو هيأت علمي جهاددانشگاهي خراسان رضوي خبر داد: تولید "سبوس برنج پایدار شده" در جهاددانشگاهی خراسان رضوی

اشتراک گذاری

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر الناز ميلاني با اشاره به برتري طرح "سبوس برنج اکسترود شده" جهاددانشگاهي خراسان رضوي در نمايشگاه پژوهش استان، بيان کرد: اين طرح به کمک فناوري اکستروژن مواد غذايي که به صورت مداوم و در دماي بالا و زمان کوتاهي، حجم زيادي از برنج خام را به سبوس پايدارشده با ارزش‌افزوده تبديل مي‌کند، انجام شده است. اين محصول استريل خواهد بود و هيچ خطري براي سلامتي ندارد. وي اضافه کرد: در سبوس برنج اکسترود شده، اسيد فيتيک، آنزيم‌هاي عامل تندشدن و بد طعمی غيرفعال شده و در نتيجه براي مصارف خوراک انسانی قابل استفاده است. مجری طرح "سبوس برنج اکسترود شده" جهاددانشگاهي خراسان رضوي بيان کرد: معمولا براي تجاري‌سازي محصولات جديد مشکلات زيادي وجود دارد زيرا محصول مشابه آن‌ها وجود ندارد. از اين رو؛ هم‌اکنون سبوس برنج پايدارشده در مقياس صنعتی قابليت توليد داشته و در حال طی نمودن مراحل قانوني برای ورود به بازار است. ميلاني، تدوين دانش فني، توليد سبوس برنج تثبيت شده با ماندگاري و ثبت اختراع، ارائه مقالات علمي پژوهشي معتبر را از جمله دستاوردهاي طرح سبوس برنج اکسترود شده دانست و تاکيد کرد: اين محصول راندمان بالايي دارد که مهم‌ترين اهميت فناوري اکستروژن مواد غذايي محسوب مي‌شود. وي اظهار کرد: فعاليت‌هاي ما در پژوهشکده علوم و فناوري مواد غذايي سازمان جهاد دانشگاهي خراسان رضوي در راستاي طرح‌هاي پژوهشي تقاضامحور و با هدف تجاري‌سازي محصولات جديد انجامم می‌شود. عضو هيأت علمي پژوهشکده علوم و فناوري مواد غذايي جهاددانشگاهي خراسان رضوي عنوان کرد: هدف ما طي چند سال گذشته در جهاددانشگاهي خراسان معرفي فناوري اکستروژن مواد غذايي بوده و حدود پنج سال تحقيقات ما در اين زمينه صورت گرفت و طرح سبوس برنج اکسترود شده نيز در همين راستا انجام گرفت. ميلاني با اعلام اينکه به همت جهاددانشگاهي خراسان رضوي پايلوت اکستروژن مواد غذايي از سه سال گذشته در مشهد راه‌اندازي شده است، خاطرنشان کرد: ما در پژوهشکده مواد غذايي جهاددانشگاهي خراسان رضوي، علاوه بر توليد محصولات، آمادگي لازم را جهت ارائه خدمات تخصصي به دانشجويان و کارخانجات نيز داريم و طرح سبوس برنج اکسترود شده نيز در راستاي فعاليت پايلوت فناوري اکستروژن مواد غذايي انجام گرفته است. وي افزود: استفاده مجدد از فرآورده‌هاي جنبي و تبديل آن به محصول با ارزش‌افزوده و ورود آن به چرخه توليد از جمله اهدافي است که ما در جهاددانشگاهي خراسان رضوي دنبال مي‌کنيم. مجری طرح "سبوس برنج اکسترود شده" جهاددانشگاهي خراسان رضوي تصريح کرد: درحالت عادي سبوس برنج يک فرآورده جنبي محسوب مي‌شودکه صرفا به مصرف خوراک دام مي‌رسد و موجب ايجاد آلودگي‌هاي زيست‌محيطي و ميکروبي زيادي در طبيعت مي‌شود. همچنين اين فرآورده داراي چربي بالا و عمر ماندگاري کمي است؛ بنابراين نمي‌توان آن را براي مصارف انساني به کار گرفت. ميلاني ادامه داد: سبوس برنج اکسترود شده يک فرآورده با ارزش است، زيرا از چربي مفيد، انواع ويتامين گروه B و پروتئين بالايي برخوردار است. وي با تاکيد براينکه برنج اکسترود شده را مي‌توان به صورت مکمل فيبري مصرف نمود، عنوان کرد: با توجه به اينکه اکنون تمام مکمل‌هاي فيبري در کشور وارداتي هستند، فناوري اکستروژن مواد غذايي مي‌تواند در اين زمينه بسيار موثر باشد. عضو هيأت علمي پژوهشکده علوم و فناوري مواد غذايي جهاددانشگاهي خراسان رضوي با تاکيد براينکه حجم زيادي از پسماند در کشور توليد مي‌شود که منابع تبديلي به فرآورده‌هاي ارزش‌افزوده، براي آنان وجود ندارد، گفت: اگر فناوري ايجاد شود که پسماند و فرآورده‌هاي جنبي را به فرآورده‌هاي باارزش تبديل کند، مي‌توان به ميزان قابل‌توجهي آلودگي‌هاي زيست‌محيطي را کاهش داد و از طرفي استفاده مجدد از آنان داشته باشيم. ميلاني اضافه کرد: ظهور چنين تکنولوژي‌ که بتواند پسماندها را به فرآورده‌هاي با ارزش‌افزوده تبديل کند، بسيار کاربرد دارد زيرا اگر اين حجم عظيم از پسماند نظير سبوس برنج تبديل به فراورده با ارزش تبديل شود، ديگر نيازي نيست با هزينه پايين به خوراک دام برسد. وي تاکيد کرد: اکستروژن مواد غذايي نوعي پخت محسوب مي‌شود که امروزه به منظور تهيه فرآورده‌هاي پاستا و ساير فرآورده‌هاي شکل داده شده، غلات آماده مصرف، اسنک، غذاي حيوانات خانگي، فرآورده‌هاي قنادي، نشاسته اصلاح‌شده مخصوص سوپ، غذاي کودک، غذاي آماده و پايه‌اي براي توليد نوشيدني مورد استفاده فراوان قرار مي‌گيرد. مجری طرح "سبوس برنج اکسترود شده" جهاددانشگاهي خراسان رضوي خاطرنشان کرد: اختلاف صنعتي ايران با ساير کشورهاي توسعه‌يافته اين است که آن‌ها از کوچک‌ترين فرآورده‌هاي جنبي استفاده کرده و اين مواد را تبديل به ثروت مي‌کنند.