سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی

Academic center for Education, Culture and Research - Khorasan Razavi

سه شنبه ، 08 مرداد 1398 کد خبر:5067 تعداد بازدید:

برای اولین‌بار در ایران توسط جهاددانشگاهی خراسان رضوی صورت پذیرفت؛ تولید قارچ‌های خوراکی‌دارویی با سطح بالای اسید فولیک و فولات فعال

اشتراک گذاری

مدیر گروه پژوهشی زیست فناوری قارچ‌های صنعتی پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی از تولید قارچ‌های خوراکی-دارویی با سطح بالای اسید فولیک و فولات فعال برای اولین بار در ایران در این گروه خبر داد.

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر حمیدرضا پوریان‌فر افزود: اسید فولیک شکلی از ویتامین B9 است که به طور سنتزی تهیه شده و کمبود آن منجر به نوعی کم خونی و عوارض بعدی شامل احساس خستگی، تپش قلب، تنگی نفس، زخم روی زبان و تغییر رنگ پوست یا مو باشد.

وی تصریح کرد: اسید فولیک در مکمل‌های رژیمی نیز مورد استفاده بوده و به محصولات غذایی فرآوری شده از قبیل آرد و غلات صبحانه اضافه می‌شود. اما فولات در واقع فرم فعال اسید فولیک است که به طور طبیعی در برخی از مواد غذایی به ویژه سبزیجات با برگ سبز تیره رنگ، جگر و عدس یافت می‌شود.

وی بیان کرد: فولات در واقع فُرم فعال ویتامین B9 است و هنگامی که با کمک ویتامین B12 به تتراهیدروفولات تبدیل می‌شود قادر است به راحتی وارد سلول‌ها ‌شود. اسید فولیک در هنگام جذب توسط بدن انسان، ابتدا بایستی به فولات فعال تبدیل شود و پس از آن قادر به جذب در بدن خواهد بود.

به گفته دکتر پوریان‌فر، از آنجایی که فولات در بدن انسان و حیوانات ساخته نمی‌شود، بنابراین ضرورتا بایستی توسط مواد غذایی (جگر، سبزیجات، قارچ‌های خوراکی) و یا به صورت مصرف قرص مکمل اسید فولیک به بدن برسد. از آنجا که جذب فولات از مواد غذایی راحت‌تر و کارامدتر است لذا توصیه متخصصان تغذیه استفاده از منابع طبیعی فولات به جای قرص اسید فولیک است.

مدیر گروه پژوهشی زیست فناوری قارچ‌های صنعتی پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی ادامه داد: هدف اصلی این پژوهش که با حمایت دفتر تخصصی کشاورزی و منابع طبیعی جهاد دانشگاهی و همچنین این سازمان به انجام رسید، بررسی امکان غنی‌سازی قارچ خوراکی-دارویی انوکی با فولات متیله فعال شده با استفاده از تیمار با اسید فولیک سنتزی بود که برای اولین بار در ایران انجام شد.

وی بیان کرد:قارچ خوراکی-دارویی انوکی (Enoki) با نام علمی(Flammulina velutipes) هم اکنون جایگاه پنجم جهانی را در میان تمامی قارچ‌های پرورشی به خود اختصاص داده است. فناوری تولید این قارچ از حدود 3 سال قبل در گروه پژوهشی زیست فناوری قارچ‌های صنعتی جهاددانشگاهی خراسان رضوی برای اولین بار در کشور در سطح پایلوت با موفقیت استقرار یافت.

وی ادامه داد: در این پژوهش پس از افزودن اسید فولیک (سنتزی) در غلظت‌های مختلف به بستر کشت قارچ انوکی، هر دو فرم یعنی هم اسید فولیک و هم انواع فولات‌های فعال به ویژه متیل تتراهیدروفولات (که بهترین فرم فولات فعال برای جذب در بدن انسان است) در میوه قارچ افزایش چشمگیری (تا 8 برابر) نسبت به شاهد نشان داد.

وی خاطرنشان کرد: این نتایج حاکی از اثر مثبت غنی‌سازی بر افزایش محتوای اسید فولیک و فرم فعال فولات در قارچ انوکی بود. با توجه به اینکه قارچ تجاری انوکی مصرف خوراکی (به صورت خام) دارد می‌توان از این قارچ غنی شده به عنوان یک منبع طبیعی غنی از فولات فعال در رژیم غذایی استفاده کرد به طوریکه روزانه مقدار فولات مورد نیاز یک انسان بالغ را کاملا تامین کند.

به گفته مدیر گروه پژوهشی زیست فناوری قارچ‌های صنعتی پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی ، بررسی های انجام شده نشان می دهد که اجرای این طرح پژوهشی در دنیا کم نظیر است.