سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی

Academic center for Education, Culture and Research - Khorasan Razavi

پنج شنبه ، 05 مرداد 1396 کد خبر:2253 تعداد بازدید:

گروه پژوهشی زیست فناوری قارچ های صنعتی

اشتراک گذاری

معرفی

گروه پژوهشی زیست فناوری قارچ‌های صنعتی در سال  1381 تأسیس گردید. در سال 1383 موافقت اصولی و در سال 1386موافقت قطعی خود را از شورای گسترش تشكیلات پژوهشی جهاددانشگاهی اخذ نمود. انجام فعالیت‌های پژوهشی و تحقیقات کاربردی برای رفع مشکلات بخش تولید در زمینه‌های قارچ‌های خوراکی، دارویی و صنعتی رسالت اصلی این گروه محسوب می‌شود.

چشم انداز:

مرجع تحقیقات کاربردی در زمینه قارچ‌های خوراکی-دارویی

جهت گیری پژوهشی:

گروه زیست فناوری قارچ‌های صنعتی جهاددانشگاهی خراسان رضوی از بدو تأسیس تا کنون فعالیت خود را بر روی برخی زمینه‌های پژوهشی و تولیدی قارچ‌های صنعتی و خصوصا به‌نژادی قارچ‌های خورا کی-دارویی متمرکز نموده و در این راه به موفقیت‌هایی دست یافته است. این گروه با دراختیار داشتن سرمایه‌های علمی و تجربی خود، به‌نژادی قارچ‌های صنعتی، بهینه‌سازی تولید و کسب دانش فنی استحصال متابولیت‌های با ارزش از آن‌ها را به عنوان زمینه‌ی تخصصی خود برگزیده است.

 محورهای اصلی فعالیت:

  1. زراعی‌سازی قارچ‌های خوراکی و دارویی
  2. زیست ‌فناوری قارچ‌های خوراکی و دارویی
  3. بررسی اثرات بیولوژیک قارچ‌های خوراکی و دارویی

توانمندی‌ها:

  1. زراعی سازی، تولید و به‌نژادی (اصلاح نژاد) انواع قارچ‌های خوراکی و دارویی (تجاری و بومی)
  2. تهیه کشت خالص، نگهداری در زیست بانک، تهیه اسپاون مادری، کشت رده‌های مختلف سلول‌های انسانی و جانوری
  3. آزمایشات خواص دارویی قارچ های خوراکی شامل سنجش اثر سمیت سلولی،ضد باکریایی، ضد قارچی، آنتی اکسیدانی و  ضد ویروسی
  4. عصاره گیری، جداسازی اجزاء موثره، ستون کروماتوگرافی، خالص سازی و آنالیز شیمیایی ترکیبات موثره قارچ های خوراکی
  5. آنالیز شیمیایی کمپوست و تبدیل زیستی آن به وسیله قارچ خوراکی و دارویی
  6. برگزاري کارگاه‌های تخصصی و دوره هاي آموزشي تخصصي کوتاه مدت در زمینه فناوری های قارچ های خوراکی
  7. پژوهش در زمينه تحقيقات مولکولي، ژنوميکس و فانكشنال ژنوميكس قارچ‌هاي خوراكي و دارويي
  8. در اختیار داشتن دانش فنی فرآوری پودر قارچ خوراکی
  9. در اختیار داشتن دانش فنی تولید نژاد کم اسپور قارچ صدفی
  10. بهینه سازی انتقال ژن در چندین گونه از قارچ های خوراکی تجاری
  11. ارایه خدمات مشاوره ای به صنایع مرتبط با پرورش قارچ

 اهم فعالیت‌های انجام شده:

  • تاسیس پایلوت نیمه صنعتی تولید قارچ‌های خوراکی-دارویی
  • دستیابی به فناوری تولید و تجاری سازی قارچ خوراکی-دارویی ارینجی و انوکی
  • تاسیس پایلوت اسپاون قارچ‌های خوراکی و دارویی
  • ثبت اختراع قارچ خوراکی-دارویی ارینجی
  • ثبت اختراع قارچ خوراکی-دارویی انوکی
  • ثبت اختراع سه نژاد هیبرید قارچ دکمه‌ای سفید
  • جمع آوری، تشخیص مولکولی و نگهداری از بیش از 100 نمونه بومی از انواع قارچ‌های خوراکی و دارویی
  • انتشار بیش از دهها مقاله علمی-پژوهشی (داخلی، ISI و Pubmed) در زمینه تولید و اصلاح قارچ‌های خورا کی و دارویی
  • تالیف کتاب((پرورش و اصلاح قارچ‌های خوراکی با تا کید بر قارچ دکمه‌ای سفید)) (چاپ دوم با ویرایش کامل)
  • ترجمه کتاب (( قارچ‌های دارویی؛ خواص درمانی و کاربرد آن‌ها در پزشکی ))
  • تالیف کتاب پرورش و اصلاح قارچ خورا کی صدفی
  • برگزاری 15 کارگاه آموزشی در زمینه پرورش و اصلاح قارچ‌های خورا کی و دارویی در سطح ملی
  • تولید رنگ تام خورا کی از قارچ موناسکوس پرپورئوس

 اهم طرح‌های پژوهشی انجام شده یا در دست اتمام:

  • بررسی اثر ضد سرطانی (در کشت سلول) ترکیبات قارچ‌های خوراکی از چندین گونه جنس آگاریکوس
  • جداسازی، تخلیص و تهیه پروفایل شیمیایی ترکیبات زیست فعال از قارچ‌های خوراکی جنس آگاریکوس
  • گرد آوري ، شناسایی و طبقه بندي جمعیت هاي وحشی قارچ خوراکی بومی استان مازندارن (زیست بانک قارچ‌های خوراکی ایران
  • تولید نژادهای هیبرید قارچ های خوراکی جنس آگاریکوس و پلوروتوس با استفاده از نشانگرهای ITS و SSR
  •  
  • آمیزش جنسی در بین هموكاریون‌های قارچ خورا كی تكمه‌ای سفید Agaricus bisporus به منظور تولید ژنوتیپ‌های هیبرید با عملكرد بالا
  • بررسی عمل ژن كنترل كننده‌ی صفات كمّی در قارچ تكمه‌ای سفید  bisporus Agaricus 
  • استفاده از نشانگرهای AFLP در انگشت‌نگاری ژنتیكی نژادهای قارچ خورا كی Agaricus bisporus
  • امكان سنجی كشت آزمایشگاهی نژادهای قارچ شی‌تاكه با استفاده از ضایعات كشاورزی برای تهیه اسپاون بررسی تولید جمعیت مادری هتروزیگوس در قارچ خوراكی دكمه‌ای سفید برای به‌كارگیری در برنامه‌های اصلاحی پیشرفته
  • تولید رنگ تام خورا كی از قارچ موناسكوس پرپورئوس با استفاده از تغذیه با پیش‌سازها و الیسیتور
  • شناسایی و بررسی عمل باكتری‌های دخیل در فرآیند كمپوست‌سازی برای قارچ خوراكی دكمه‌ای سفید
  • شناسایی و تفكیك نژادهای قارچ خورا كی دكمه‌ای با استفاده از نشانگر ISSR  و نواحی ITS و IGS  دی‌ان‌آ ریبوزومی

پایلوت تولید اسپاون:

آزمایشگاه تولید اسپاون گروه زیست فناوری قارچ‌های صنعتی به منظور ارایه دستاوردهای پژوهشی گروه و ارتباط با صنعت و پرورش‌دهندگان قارچ خوراکی راه‌اندازی شد. این آزمایشگاه در حال حاضر به عنوان تنها مرکز تولید نژاد هیبرید قارچ خورا کی در کشور، اسپاون هیبرید F1 قارچ خورا کی دکمه‌ای و اسپاون قارچ خوراکی صدفی را در اختیار قارچ‌کاران قرار می‌دهد.

 پایلوت نیمه صنعتی تولید قارچ‌های خوراکی-دارویی:

این پایلوت جهت تولید تجاری انواع قارچ‌های خوراکی-دارویی از سال 1393 شروع به فعالیت در سطح کوچک و پایلوت نمود و مراحل نهایی تجهیز صنعتی آن در بهار سال 1396 به اتمام رسید و هم اکنون در سطحی نیمه صنعتی به تولید تجاری انواع قارچ‌های خوراکی-دارویی و عرضه مستقی آنها به بازار مصرف مشغول است.

 آدرس: مشهد- میدان آزادی- پردیس دانشگاه فردوسی – سازمان مرکزی جهاددانشگاهی خراسان رضوی – پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی – گروه پژوهشی زیست فناوری قارچ‌‎های صنعتی              تلفن: 38832360-051