گروه پژوهشی کیفیت و ایمنی موادغذایی
معرفی
سلامت و رضایت مصرفکننده علاوه بر اینکه از نظر اخلاقی امری لازم است، اعتماد مشتری را به همراه دارد و این خود موجب موفقیت تولیدکننده میشود . این گروه با هدف بهبود و افزایش سطح کیفیت و ایمنی مواد غذایی و توجه و حفظ مجموع ویژگیها و خواص آن برای حفظ حقوق مصرفکنندگان تشکیل شده است.
در این راستا انجام پژوهشهای کاربردی به منظور ارتقا سطح کیفی و ایمنی مواد غذایی در همکاری با واحدهای تولیدی، سازمانها و ارگانهای مرتبط مهمترین رسالت این گروه میباشد.
چشم انداز:
گروه پژوهشی مرجع در سطح ملی در زمینه افزایش کیفیت و ارتقای ایمنی مواد غذایی در صنعت غذا
محورهای اصلی فعالیت:
- توسعه، بهینهسازی و طراحی روشهای پایش كیفیت و سلامت مواد غذایی در طول زنجیره تولید تا مصرف
- شناسایی، نحوه كنترل و تعیین حد مجاز بقایای سموم، آلایندهها و تركیبات دارویی در مواد غذایی در طول زنجیره تولید تا مصرف
- بررسی اثر عوامل بیولوژیكی، تكنولوژیكی و زیست محیطی بر كیفیت و سلامت مواد غذایی
- استانداردسازی و سیستمهای مدیریت كیفیت، بهداشت و تضمین ایمنی موادغذایی
جهتگیری پژوهشی:
از آنجایی كه شیر و فراوردههای آن به عنوان یكی از سالمترین و پرمصرفترین فراوردههای غذایی برای انسان به ویژه كودكان و نوجوانان و افراد سالخورده مطرح میباشد، توجه به جنبههای کیفی و سلامت این ماده غذایی با ارزش، ضروری و اجتناب ناپذیر است، لذا انجام پژوهشهای مرتبط با این موضوع از مهمترین فعالیتهای در دست اقدام این گروه میباشد . از بین خطرات فیزیکی، میکروبی و شیمیایی موجود در واحدهای تولید شیر و فراوردههای لبنی، آلایندههای شیمیایی به دلیل پیچیدگی حذف و کنترل آنها در اولویت بوده و بنابراین این گروه در برنامه میان مدت، رسالت اصلی خود را بر شناسایی سریع، کنترل و حذف این دسته از عوامل خطرزا قبل و بعد از ورود آن به شیر و فراوردههای لبنی قرار داده است.
در این برنامه برخی آلایندههای مخاطره آمیز شیر و فراوردههای لبنی از جمله آفلاتوکسین M1 ، فلزات سنگین نظیر سرب، جیوه و کادمیوم، بقایای آفت كشها و بقایای ترکیبات دارویی مد نظر میباشد.
توانمندیها:
- طراحی و ساخت سنسور و بیوسنسور جهت كنترل كیفی مواد غذایی
- حذف بیولوژیکی آفلاتوکسین M1 در شیر و فراورده لبنی تخمیری
- تشخیص سریع تقلبات در مواد غذایی به ویژه شیر و فراوردههای لبنی
- استفاده از فناوریهای نوین (نانوفناوری، زیست فناوری و...) به منظور کاهش آلایندههای شیمیایی و میکروبی مواد غذایی
- روشهای پیشگیری، کنترل و کاهش انواع آلودگیهای میکروبی و شیمیایی در مواد غذایی
- استفاده از تکنیک پردازش تصویر، محاسبات نرم افزاری (منطق فازی، نوروفازی، رگرسیون فازی و....) و روشهای تشخیص الگو در طبقهبندی، ارزیابی و مدلسازی کیفیت مواد غذایی
- تولید بستهبندیهای نوین با هدف افزایش سلامت، ویژگیهای کیفی و زمان ماندگاری مواد غذایی
- ارزیابی كیفیت و سلامت غذاهای عملگر
- برگزاری دورههای كوتاهمدت و میان مدت، سمینارها و كارگاههای تخصصی
فعالیتهای انجام شده:
- بررسی و كنترل آلایندههای مخاطره آمیز در شیر و فرآوردههای لبنی و معرفی آنها
- ارزیابی سطح آفلاتوكسین B1 در خوراك دام و تعیین میزان آلودگی آفلاتوكسین M1 در شیر گاوداریهای تحت پوشش ركوردگیری خراسان رضوی
- بررسی امكان استفاده از روشهای نوین در سنجش آفلاتوكسین در شیر
- درجهبندی شیر خام بر اساس ویژگیهای میكروبی و فیزیكوشیمیایی با استفاده از سیستمهای هوشمند با تاكید بر حضور آلایندهها
- تاثیر لاكتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدو باكتریوم بیفیدوم بر كاهش آفلاتوكسین M1 در مدل شبیهسازی شده معده و روده انسان
- آلودگیزدایی آفلاتوكسین B1 از محیط كشت با استفاده از با كتری اسید لاكتیك
- تعیین مناسبترین روش مبارزه با با كتریوفاژها در فرآیند تولید صنعتی فرآوردههای لبنی تخمیری(ماست) در قالب طرح Flagship
- بررسی آلودگی میكروبی بستنیهای سنتی و صنعتی در سطح شهر مشهد و مقایسه آن در دو فصل تابستان و زمستان
- شناسایی و كنترل عوامل ایجادكننده طعم و آرومای نامطلوب در محصول دوغ پاستوریزه
- كاربرد سیستمهای هوشمند جهت ارزیابی ریسكهای میكروبی در فرآیند تولید فرآوردههای لبنی و مقایسه آن با برخی روشهای كلاسیك
- تعیین میزان باقیمانده دی ا كسید گوگرد در انواع مهم كشمش تولیدی در استان خراسان رضوی
- بررسی پتانسیل آلودگی به قارچهای مولد توكسین در انواع مهم كشمش تولیدی در استان خراسان رضوی به وسیله محیط كشتهای اختصاصی
- بهینهسازی و معرفی روشهای مولكولی به منظور بررسی پتانسیل آلودگی به قارچهای مولد اكراتوكسین در ارقام مختلف كشمش
- مطالعه اثر ضدمیكروبی گیاه كاكوتی بر برخی با كتریهای مولد فساد و بیماریزای مواد غذایی در محیط
- كشت و اثر آن در افزایش زمان نگهداری محصولات لبنی
- بررسی فعالیت آنتی اكسیدانی و ضدرادیكالی هسته زیتون ایرانی
- بررسی فعالیت آنتی اكسیدانی و ضدرادیكالی گلبرگ زعفران
- افزایش كیفیت عصاره زعفران
- بررسی میزان سرب، جیوه، كادمیوم و آرسنیك در شیر پاستوریزه استان خراسان رضوی
- ساخت سنسور پلیمری حساس به یون سرب (II) به منظور کاربرد آن در اندازه گیری سرب در شیر خام
- بررسی اثر لا کتوباسیلوس رامنوسوس و بیفیدوبا کتریوم بیفیدوم بر کاهش میزان آفلاتوکسین M1 در ماست
- پروبیوتیک
- بررسی تاثیر با کتری لاکتوباسیلوس رامنوسوس گونه PTCC 1637 و مخمر ساکارومایسس سرویزیه 5177 PTCC بر سمیتزدایی آفلاتوکسین B1 در شرایط invitro
- بررسی اثر استارتر و لاکتوباسیلوس کازئی بر کاهش میزان آفلاتوکسین M1 در ماست
- تاثیرلاكتوباسیلوس اسیدوفیلوس وبیفیدوم بر كاهش آفلاتوكسین M1 در مدل شبیهسازی شده معده و روده انسان
- بررسی امكان استفاده از اسانسهای و عصارههای گیاهی به منظور كنترل رشد و جلوگیری از تولید آفلاتوكسین بوسیله آسپرژیلوس پارازیتكوس در محیط كشت و خوراك دام
آدرس: مشهد - میدان آزادی - پردیس دانشگاه فردوسی - سازمان مرکزی جهاددانشگاهی خراسا نرضوی، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی
تلفن: 38827139-051 نمابر: 38827139-051-وب سایت: www.foodres.ir