. .
۱۳۹۶ شنبه ۵ فروردين
Skip Navigation Linksصفحه اصلی -> معاونت پژوهشی -> پژوهشکده ها -> پژوهشکده فناوری مواد غذایی -> معرفی
. .

پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی

استان خراسان یکی از مهمترين قطب‌هاي صنايع غذايي كشور است و پس از صنعت نساجي، صنعت غذا بزرگترين صنعت استان محسوب مي‌شود. گستردگی حوزة فعاليت‌های اين صنعت از يک سو و ضرورت رعايت استانداردها و ارتقاء کيفيت محصولات از سوی ديگر موجب شده است تا صاحبان اين صنعت، تحقيق و پژوهش را به عنوان يکی از حلقه‌های اجتناب ناپذير مجموعه مديريتی خود مورد توجه قرار دهند.

جهاددانشگاهی واحد مشهد از سال 1369 فعاليت¬های تحقیقاتی خود را در زمينه صنايع غذايی آغاز کرد. با توجه به مزيت‌هاي نسبي استان خراسان رضوي، لحاظ سياستگذاري‌هاي كلان جهاددانشگاهي و توانمندي‌هاي موجود، پژوهشكده‌ علوم و فناوری مواد غذایی با سه گروه پژوهشی “فرآوری مواد غذایی” ، “افزودنی‌های غذايی” و “ کيفيت و ايمنی مواد غذايی” در سال 1386 تاسیس گردید. این پژوهشکده حمايت از پژوهش‌هاي كاربردي به منظور توسعه و خلق فناوري ملي در زمينة صنايع غذايي را سرلوحه فعالیت های خود قرار داده است.

چشم‌انداز

برخورداري از گروه‌هاي پژوهشي کارآمد و کسب جايگاه مناسب در بين مراکز تحقيقاتي کشور

 

اهداف پژوهشکده

  • دستيابي به دانش فني توليد محصولات جديد، ايمن و با کيفيت

  • توليد فيلم خوراکي ضد ميکروبي

  • تبديل‌شدن به قطب تحقيقاتي کارآمد علوم و فناوري مواد غذايي در کشور

  • تاثيرگذاري در شبکه پژوهشي علوم و فناوري مواد غذايي در کشور

  • مشارکت در تدوين استانداردهاي ملي مربوط به صنايع غذايي

  • پيشگامی در ارائه خدمات تخصصي و مشاوره به واحدهاي توليدي صنايع غذايي

  • انتشار مجلات و کتاب‌هاي تخصصي صنايع غذايي

  • برگزاري همايش¬هاي ملي و بين المللي در حوزه صنعت غذا

  • همکاري با مراکز آموزش عالي در ارتقاء کيفي دروس تحصيلات تکميلي و برگزاري دوره‌هاي تحصيلات تکميلي پژوهش‌محور در زمينه‌هاي فرآوري مواد غذايي، افزودني‌هاي غذايي و کيفيت و ايمني مواد غذايي

  • ارائه آموزش‌هاي تخصصي و برگزاري کارگاه‌هاي آموزشي مورد نياز واحدهاي صنايع غذايي

فعاليت‌هاي انجام شده پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی در یک نگاه

  • انجام بیش از 61 طرح پژوهشی خاتمه یافته یا در حال اجرا

  • چاپ بیش از 105 عنوان مقاله در نشریات علمی- پژوهشی معتبر داخلی و خارجی

  • ارائه بیش از 250 عنوان مقاله در همایش¬های ملی و بین المللی

  • انجام 10 عنوان ثبت اختراع

  • تالیف و ترجمه 5 عنوان کتاب

  • طراحی و راه¬اندازی پایلوت نیمه صنعتی و تحقیقاتی استخراج رنگ¬های طبیعی در کشور

  • طراحی و راه¬اندازی اولین پایلوت نیمه صنعتی و تحقیقاتی اکستروژن در کشور

  • راه¬اندازی اولین آزمایشگاه تخصصی طراحی و ساخت سنسور و بیوسنسور در حوزه صنایع غذایی در کشور

  • برگزاری اولین همایش ملی میان وعده¬های غذایی در کشور

  • کسب بیش از 6 عنوان رتبه و جوایز علمی-پژوهشی در جشنواره¬های مختلف

  • برگزاری کارگاه¬ها و دوره¬های تخصصی کوتاه مدت

  • مشاوره و راهنمایی پایان نامه¬های تحصیلات تکمیلی

پروژه¬هاي تحقيقاتي پژوهشكده علوم و فناوري مواد غذايي جهاددانشگاهي

پیشرفت¬های اقتصادی و اجتماعی در جوامع صنعتی، مشکلات زیادی را برای سلامتی انسان¬ها ایجاد نموده است. امروزه تاثیر تغذیه بر سلامت افراد به اثبات رسیده و مشخص شده¬است که برخی غذاها می توانند درمانگر نیز باشند و به عنوان غذا-دارو عمل نمایند. متخصصان علوم تغذیه و صنایع غذایی همواره به دنبال یافتن روش¬های تولید غذاهای سالم و با کیفیت می¬باشند و در پژوهش¬های خود به اثرات سلامتی¬زا و شفابخش مواد غذایی پی برده¬اند. وجود سه گروه پژوهشي "فراوري مواد غذايي"، "کيفيت و ايمني مواد غذايي" و "افزودني‌هاي غذايي" اين امکان را فراهم آورده است تا جامعيت مسائل مهم صنايع غذايي استان و کشور، در حيطه فعاليت‌هاي پژوهشکده علوم و فناوري مواد غذايي قرار گيرد. رویکرد اصلی پروژه های تحقیقاتی این پژوهشکده حل مشکلات صنعت غذا و تولید محصولات جدید، با کیفیت، عملگر و سالم می¬باشد. پروژه¬های تحقیقاتی انجام شده در این پژوهشکده در قالب 6 محور کلی قابل دسته بندی می¬باشد.

فراورده¬هاي غذايي رژيمي و عملگر

  • بررسي امکان توليد همبرگر رژيمي (کم‌چرب) با استفاده از جايگزين چربي

  • بهينه‌سازي شرايط استخراج اينولين از گياهان بومي، توسط امواج فراصوت و مقايسه آن با روش متداول

  • توليد پودر قارچ خوراكي

  • بررسي خواص آنتي‌اکسيداني هسته زيتون ايراني

  • توليد چيپس سيب‌زميني کم‌چرب با پوشش هيدروکلوئيدي

  • بهينه‌سازي فرمولاسيون سوسيس کوکتل

  • بررسي اثر ضد ميکروبي عصاره تيموس ولگاريس در سس مايونز و ارزيابي خصوصيات کيفي و ميکروبي سس

  • بهينه‌سازي فرمولاسيون و تعيين زمان مناسب دورريزي روغن سرخ‌کردني به منظور افزايش پايداري حرارتي آن (طول زمان استفاده روغن) در حين فرايند توليد و کاهش جذب روغن در محصول سرخ‌شده

  • بهبود کيفيت تغذيه‌‌اي نمک‌هاي خوراکي توسط غني‌سازي مضاعف يا چند‌گانه با انواع ريز‌مغذي‌ها

  • توليد ايزوله‌هاي پرتئيني از منابع بومي وارزيابي ويژگي‌هاي عملکردي آنها با هدف کاربرد در فرمولاسيون مواد غذايي

  • بهينه‌سازي الگوي تغذيه‌اي و عملکرد قايقرانان حرفه‌اي با استفاده از رژيم غذايي و مکمل‌هاي ورزشي مناسب

  • ارائه ساختار ترکيبي (فرمولاسيون) و تهيه نان فراسودمند کم گلوتن با استفاده از ساير توليدات کشاورزي

رنگ¬های خوراکی

  • مطالعه ويژگي‌ها، کاربردها و نحوه توليد رنگ‌هاي طبيعي در صنايع غذايي

  • بهينه‌سازي شرايط استخراج رنگدانه کورکومين از ريزوم زردچوبه با استفاده از امواج فراصوت و مقايسه آن با روش کلاسيک (ماسراسيون)

  • بررسي پايداري و خصوصيات کورکومين ريزپوشاني شده توسط بيوپليمر با تکنيک ميکروانکپسولاسيون

  • بررسي قدرت رنگي و ضد ميكروبي كوركومين در مقايسه با رنگ‌هاي متداول در ماکاروني

  • كاربرد تكنيك پردازش تصوير در ارزيابي پايداري و ويژگي‌هاي كيفي پيگمان كوركومين

  • ارزيابي قدرت رنگ‌دهي و آنتي اکسيداني کورکومين در سيستم مدل غذايي: روغن خوراکي

  • بررسي امکان استفاده از برخي منابع طبيعي در استحصال پيگمان‌هاي طبيعي

  • استخراج و ارزيابي ويژگي‌هاي کيفي پيگمان‌هاي بيکسين و نوربيکسين دانه آناتو با کمک تکنيک¬هاي کروماتوگرافي

  • ارزیابی کارایی رنگدانه¬های کورکومین و نوربیکسین در تولید بسته بندی ضد میکروبی

  • استخراج رنگدانه ليکوپن از ضايعات صنايع تبديلي

  • بررسي پايداري رنگ‌هاي طبيعي بيکسين و کورکومين در سيستم¬هاي مدل غذايي

  • استخراج و کپسولاسيون کروسين زعفران و کاربرد آن در توليد نبات زعفراني

فراورده¬هاي غذايي حجيم شده

  • مروري بر فناوري اکستروژن و کاربردهاي آن در فراوري مواد غذايي

  • مجموعه طرح‌هاي کاربرد فراصوت در فرايندهاي مواد غذايي

  • بهينه‌سازي فرمولاسيون اسنک بر پايه سيب‌زميني و غلات جهت ارتقاء ارزش تغذيه‌اي

  • بهينه‌سازي توليد ايزوله پروتئين نخود به کمک روش سطح پاسخ

  • ارزيابي ويژگي‌هاي عملگري ايزوله پروتئين نخود

  • توليد اسنک اکسترود شده بر پايه مخلوط ذرت و عدس

  • توليد اسنک از طريق اکستروژن مخلوط ذرت و نخود

  • توليد فراورده‌ي اکسترود شده حاوي کنجد

  • توليد و ارزيابي ويژگي عملکردي ايزوله پروتئين خلر با هدف کاربرد در فراورده اکسترودشده

  • اسنک حجيم حاوي دانه¬هاي جوانه زده (گندم، جو، ماش و انواع حبوبات)

  • اسنک حجيم حاوي فيبر (فايبرکس، ضايعات فرآوري گوجه فرنگي و انواع ميوه و سبزيجات)

  • ارائه فرمولاسيون نان بربري و سنگگ غني شده با سبوس گندم اکسترود شده

  • فرمولاسيون جيره دامي حاوي بذر كتان براي توليد محصولات غني از امگا 3

  • بهينه‌سازي فرمولاسيون اسنک حجيم بر پايه ضايعات فراورده هاي پخت و قنادي

  • بهبود خصوصيات بافتي كره

  • عملکرد و پايداري باکتري‌هاي پروبايوتيک و ترکيبات پري بيوتيک در فراورده هاي اکسترودشده

فراورده¬های لبنی

  • تأثير جايگزيني شيره خرما، تركيبات پايدار كننده و مولد طعم ورنگ بر ويژگي‌هاي فيزيکو‌شيميايي، رئولوژيكي و حسي ماست منجمد

  • توليد آزمايشگاهي كازئين هيدروليزه به روش آنزيمي جهت استفاده در تهيه شير خشك كودك

  • توليد بستني ماستي سين‌بايوتيك بر پايه تكنيك ريزپوشاني ارگانيسم‌ پروبايوتيك

  • شناسايي و کنترل عوامل ايجاد کننده طعم و آروماي نامطلوب در محصول دوغ پاستوريزه

  • بررسی اثر ضد ميکروبي گياه کاکوتي بر برخي باکتريهاي مولد فساد و بيماري‌زاي مواد غذايي در محيط کشت و اثر آن در افزايش زمان نگهداري محصولات لبني

  • بررسي آلودگي ميکروبي بستني‌هاي سنتي و صنعتي در سطح شهر مشهد و مقايسه آن در دو فصل تابستان و زمستان

  • تعيين مناسبترين روش مبارزه با باکتريوفاژها در فرآيند توليد صنعتي فراورده‌هاي لبني تخميري (ماست)

  • توليد فيلم ضد ميکروبي بر پايه ايزوله پروتئيني آب پنير

فراورده¬های غذایی سویا

  • تهيه شير سويا به عنوان مكملي براي شير مادر و استفاده عموم

  • تعيين بهترين روش توليد و فرمولاسيون شير سويا

  • طراحي و برآورد اقتصادي واحد توليدي نيمه صنعتي شير سويا
  • بررسي امكان توليد پنير سويا در ايران

  • تهيه و توليد ايزوله پروتئيني سويا

  • بهينه كردن تهيه ماست سويا مطابق با ذائقه ايراني

  • تعيين فرمولاسيون نوشيدني سويا (گازدار و بدون گاز) و انتخاب بهترين نوع بسته‌بندي

  • بررسي تركيبات شيميايي، خواص فيزيكي و حسي بستني سويا

  • انجام مطالعات اوليه و توليد آزمايشگاهي مايونز سويا

  • بررسي اثر افزودن سه نوع نگهدارنده بر خواص فيزيكوشيميايي، ميكروبي، مكانيكي و ارگانولپتيكي فيلم خوراكي تهيه شده از ايزوله پروتئين سويا

کنترل آلاینده¬ها در مواد غذایی

  • بررسي پتانسيل آلودگي به قارچ‌هاي مولد توکسين در انواع مهم کشمش توليدي در استان خراسان رضوي با استفاده از محيط كشت هاي اختصاصي

  • آلودگي‌زدايي آفلاتوکسين B1 از محيط‌کشت با استفاده از باکتري اسيد لاکتيک

  • ساخت سنسور پليمري حساس به يون سرب به منظور کاربرد آن در اندازه گيري سرب در شير خام

  • بررسي امکان استفاده از اسانس‌ها و عصاره‌هاي گياهي به منظور کنترل رشد و جلوگيري از توليد آفلاتوکسين بوسيله آسپرژيلوس فلاووس و آسپرژيلوس پارازيتيكوس در محيط كشت و خوراک دام

  • مقايسه آلودگي‌زدايي آفلاتوكسين M1 از محيط كشت با استفاده از باكتري‌هاي پروبيوتيك كپسوله شده و غيركپسوله‌شده

  • بررسي اثر استارتر و لاكتوباسيلوس كازئي بر كاهش ميزان آفلاتوكسين M1 در ماست

  • بررسي تاثير مخمر ساكاروميسس سرويزيه بر كاهش آفلاتوكسين M1 در شير و فراورده‌هاي لبني تخميري (ماست)

  • معرفي روش مولکوليRT-PCR به منظور بررسي پتانسيل آلودگي به قارچ‌هاي مولد اوکراتوکسين در ارقام مختلف کشمش در استان خراسان رضوي

  • بهينه‌سازي فرايند توليد چيپس سيب‌زميني براي کاهش توليد آکريلاميد

کارگاه¬ها و دوره¬های آموزشی برگزار شده

  • کارگاه آموزشي روش تحقيق در کشاورزي،‌ جهاددانشگاهي مشهد، 1384

  • آشنايي با PCR، جهاددانشگاهي مشهد، 1385

  • كارگاه آموزشي روشهاي پيشرفته آماري در علوم كشاورزي، جهاددانشگاهي مشهد، 1386

  • کارگاه گزارش نويسي و مقاله نويسي در علوم کشاورزي، جهاددانشگاهي، 1387

  • کارگاه تدوين شبکه برنامه علمي، معاونت پژوهشي جهاددانشگاهي مشهد، 1387

  • کارگاه آموزشي فناوري‌هاي نوين غيرحرارتي در صنايع غذايي، پژوهشکده علوم و فناوري مواد غذايي، جهاددانشگاهي مشهد، 1387

  • دوره¬های تخصصی کنترل کیفیت مواد غذایی، بطور متناوب از سال 1388 تا کنون

  • کارگاه میکروبیولوژی تئوری و عملی پیشرفته، 1389

  • کارگاه تئوری و عملی الایزا و کاربردهای آن، 1390

  • كارگاه فناوري اكستروژن در صنعت غذا، 1391

  • آمار پيشرفته (طرح مرکب مرکزي چرخش پذير وکاربرد آن در طراحي پروژه هاي تحقيقاتي)، دو دوره، 1392

  • کارگاه آموزشی نرم افزار Endnote ، 1392

برخی از طرح¬های شاخص پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی

عنوان:توليد آزمايشگاهي كازئين هيدروليزه به روش آنزيمي جهت استفاده در تهيه شير خشك كودك

تركيبات و مواد مختلفي مي‌توانند واكنش‌هاي حساسيتی را در كودكان ایجاد کنند كه در اين میان شير و پروتئين‌هاي آن از اهميت ويژه‌اي برخوردارند، به طوري كه بر اساس آمار موجود، حدود 1 تا 3 درصد كودكان از حساسيت پروتئين‌هاي شير رنج مي‌برند. كازئين‌ها مهمترين جزء حساسيت‌زا در بين پروتئين‌هاي شير مي‌باشند. تلاش‌هاي زيادي براي كاهش حساسيت‌زايي كازئين‌ها صورت گرفته است كه در اين بين هيدروليز آنها يكي از مؤثرترين روش‌هاي شناخته شده است. اين تحقيق با هدف توليد کازئين هيدروليزه آنزيمي به منظور کاهش آلرژي‌زايي آن انجام شد تا به عنوان يک ماده مغذي قابل استفاده در شیر خشک کودکان حساس به کازئين باشد.

  • کسب رتبه برتر در جشنواره پژوهش و فناوري استان خراسان رضوي، 1388

عنوان: توليد خميرترش با استفاده از فناوري زيستي

امروزه تخمير جزء لاينفک صنعت نانوائي محسوب مي‌شود و تحقيقات نشان مي‌دهد خميري كه با استفاده از استارتر مناسب و رعايت اصول و شرايط صحيح تهيه ‌گردد ناني با كيفيت بالا توليد مي‌نمايد. باکتري‌هاي لاکتيکي از طريق توليد اسيد لاکتيک، آروما و موادمعطر، ترکيبات ضدکپک و تشديد فعاليت مخمر‌ها باعث افزايش ماندگاري و ارتقاء کيفيت نان مي‌گردند. در اين پژوهش امكان استفاده از سطوح مختلف خميرترش در فرمولاسيون نان‌هاي حجيم مورد بررسی قرار گرفت.
دستاورد عمده طرح:

  • ثبت اختراع با عنوان توليد خمير ترش با استفاده از فناوري زيستي

عنوان: بهينه سازي شرايط استخراج اينولين از برخي گياهان بومي به کمک روش سطح پاسخ، توسط امواج فراصوت و مقايسه آن با روش متداول

اينولين به علت دارا بودن ويژگي¬هاي مفيد تغذيه اي و اثرات پروبايوتيک به طور گسترده¬ در جهان مورد استفاده مي¬باشد. گياهان بومي سرشار از اينولين به ميزان وسيعي در ايران کشت مي¬شوند. اما تاکنون اطلاعات اندکي از شرايط استخراج اينولين موجود است. دستيابي به دانش فني توليد پودر اينولين از منابع بومي جهت مصارف غذايي و دارويي، کارايي طرح مرکب مرکزي به منظور بهينه سازي روش استخراج آبي اينولين و فناوري نوين فراصوت جهت حصول حداکثر بازده و عدم وابستگي در خصوص واردات اينولين و عدم خروج ارز از کشور از جمله نتایج مهم طرح می باشد.
دستاورد عمده طرح:

  • ثبت اختراع با عنوان فرايند استخراج اينولين از گياهان بومي توسط امواج فراصوت و تخليص و توليد پودر اينولين
  • رتبه اول پژوهشگران دانشگاهي و مراکز تحقيقاتي در گروه کشاورزي و دامپزشکي در جشنواره پژوهش و فناوري استان خراسان رضوي، 1388
  • رتبه اول طرح پژوهشي گروه کشاورزي، منابع طبيعي و دامپزشکي در هشتمين جشنواره علمي پژوهشي فردوسي، 1390

عنوان:توليد بستني ماستي سين بايوتيك بر پايه تكنيك ريزپوشاني ارگانيسم‌ پروبايوتيك

بستني ماستي يكي از فراورده‌هاي منجمد لبني است كه از نظر ويژگي‌هاي کيفي مشابه بستني مي‌باشد. اين فراورده به دليل دارا بودن باكتري‌هاي مفيداسيد لاكتيك و انجام فرايند تخمير ارزش تغذيه‌اي بالايي داشته؛ همچنین در مقايسه با بستني حاوي مقادير پائين‌تري از شکر و چربي مي‌باشد. بستني ماستي مي‌تواند به عنوان يك حامل، براي تحويل ميكروارگانيسم‌هاي پروبيوتيكي به بدن انسان در نظر گرفته شود.
دستاورد عمده طرح:

  • ثبت اختراع با عنوان فرايند ساخت بستني سن¬بايوتيک کم چرب بر پايه تکنيک ريز پوشاني ارگانيسم هاي پروبايوتيک
  • کسب رتبه اول پژوهشگران دانشگاهي و مراکز تحقيقاتي در گروه کشاورزي و دامپزشکي در جشنواره پژوهش و فناوري استان خراسان رضوي، 1389

عنوان: بهينه‌سازي فرمولاسيون و تعيين زمان مناسب دورريزي روغن سرخ‌کردني به منظور افزايش پايداري حرارتي آن (طول زمان استفاده روغن) در حين فرايند توليد و کاهش جذب روغن در محصول سرخ‌شده

در طي سرخ‌ کردن، روغن متحمل تغييرات فيزيکي و شيميايي مختلفي شده و در آن طيف وسيعي از ترکيبات نامطلوب (از قبيل ترکيب سرطان¬زاي آکريلاميد) بوجود مي‌آيد که اين موضوع مي‌تواند بر کيفيت روغن و غذاي سرخ‌شده اثرگذاشته و مشکلات تغذيه‌اي و تکنولوژيکي بوجود آورد. از سويي مصرف بالاي چربی عامل مهمی در پيدايش چاقی و امراض قلبی و عروقی محسوب مي‌شود. ضمن اينكه چربي‌هاي اکسيد‌شده منابع بالقوه توليد راديکال آزاد در بدن هستند. براين اساس رويكرد اصلي اين پژوهش بهينه¬سازي فرمولاسيون و تعيين زمان مناسب دورريزي روغن سرخ‌کردني از طريق کنترل شاخص‌هاي‌کيفي بود. شايان ذكر است كه توليد محصولي با ميزان جذب روغن کمتر با حفظ کيفيت مطلوب از لحاظ سلامتي و اقتصادي اهميت بسزايي دارد.
دستاورد عمده طرح:

  • ثبت اختراع با عنوان روغن سرخ کردني با پايداري حرارتي بالا
  • کسب رتبه برتر در جشنواره پژوهش و فناوري استان خراسان رضوي، 1388
  • کسب رتبه دوم در جشنواره انتخاب طرح¬هاي فناورانه استان خراسان رضوي، 1388

عنوان: تولید محصولات گوشتی کم چرب با استفاده از جایگزین¬های چربی

نگراني¬هاي روزافزون پيرامون خطرات بالقوه مرتبط با مصرف غذاهاي با چربي زياد سبب شده است تا صنعت غذا به توسعه فرمولاسيون¬هاي جديد و اصلاح محصولات غذايي سنتي به فراورده¬هاي با محتوي چربي کمتر روي آورد. رويکرد اصلي اين طرح فرموله کردن همبرگر و سوسيس کوکتل کم چرب با جايگزيني بخشي از چربي متداول در فرمولاسيون با جايگزين¬هاي چربي بوده-است. در کنار اين هدف، اهدافي نظير بهبود کيفيت و بافت فراورده هاي گوشتي، کاهش هزينه¬هاي توليد، ارائه محصول جديد کم چرب و رژيمي با محتوي چربي و کلسترول پايين¬تر و ارتقاء سطح سلامت عمومي جامعه نيز مد نظر قرار داشته است.
دستاورد عمده طرح:

  • ثبت اختراع با عنوان توليد فراورده هاي گوشتي کم چرب و رژيمي با استفاده از ميکروکريستالين سلولز

عنوان: مطالعه ويژگي¬ها، کاربردها و نحوه توليد رنگ¬هاي طبيعي در صنايع غذايي

به دليل اثرات سوء اثبات شده رنگ هاي سنتزي، در حال حاضر جهان به سوي استفاده از رنگ¬هاي با منشاء طبيعي گرايش يافته است، به طوريکه استحصال رنگ از منابع طبيعي گياهي به عنوان يک فناوري رايج در دنيا وجود دارد. در این طرح، مطالعات و تحقيقات جامعي پيرامون رنگ¬هاي طبيعي جهت کاربرد در صنايع غذايي انجام شده¬است تا راهنمايي جهت سمت و سو بخشيدن به پژوهش‌هاي کاربردي آينده جهت استخراج و توليد رنگ هاي طبيعي براي صنعت غذا باشد.
دستاورد عمده طرح:

  • انتشار کتاب با عنوان رنگ¬هاي خوراکي طبيعي

عنوان: بررسی جامع آلاینده¬های شیمیایی شیر و فراورده های لبنی

شیر و فراورده‏های لبنی برای افزایش سلامتی مردم ضروری است و میزان مصرف آن به‏عنوان یکی از شاخص‏های مهم سلامت هر جامعه محسوب می‏شود. در میان غذاهای مختلفی که روزانه به مصرف تغذیه انسان می‏رسند، شیر یکی از مناسب¬ترین و متعادل‏ترین ترکیبات غذایی موجود می‏باشد و به همین دلیل آن را یک غذای کامل می‏نامند که مصرف آن به ویژه در بین گروه‏های سنی آسیب‏پذیر جامعه یعنی افراد در حال بلوغ و سالمند بسیار مهم است. در این طرح بررسی جامعی پیرامون آلاینده های شیمیایی شیر و فراورده¬های لبنی انجام شد.
دستاورد عمده طرح:

  • انتشار کتاب با عنوان آلاینده¬های شیمیایی شیر و فراورده¬های لبنی

عنوان:بهينه‌سازي شرايط استخراج رنگدانه کورکومين از ريزوم زردچوبه با استفاده از امواج فراصوت و مقايسه آن با روش کلاسيک (ماسراسيون)

طي ساليان اخير با محدوديت‌هاي اعمال‌شده از جانب سازمان‌هاي بين المللي و انستيتوهاي تحقيقاتي درسطح جهاني مطالعه و جستجو براي يافتن پيگمان‌هاي طبيعي مناسب به ‌عنوان رنگ افزودني شدت گرفته¬است. كوركومين رنگدانه مستخرجه از ريزوم زردچوبه علاوه بر رنگدهي داراي ويژگي عملكردي قابل توجهي مي¬باشد. همچنين استفاده از امواج فراصوت با توجه به اثرات مؤثر آن در نگهداری و فرآیند مواد غذایی رو به گسترش می‌باشد. اثرات مکانیکی امواج فراصوت و کاویتاسیون‌های تولید شده در اثر این امواج باعث افزایش نفوذپذیری حلال به داخل سلول‌های گیاهی و افزایش انتقال جرم و به دنبال آن افزایش بازدهی استخراج در دماهای پایین تر می‌گردد. هدف از این مطالعه بررسی کارآیی امواج فراصوت در استخراج کورکومین از ريزوم زردچوبه و بهینه یابی شرایط استخراج به روش سطح پاسخ بود.
دستاورد عمده طرح:

  • ثبت اختراع با عنوان استخراج کورکومين از ريزوم زردچوبه

عنوان: بررسي ویژگی¬های عملکردی كوركومين در مقايسه با رنگ¬هاي متداول درسیستم¬های مدل غذایی (ماکارونی و روغن)

امروزه با توجه به اثرات سوء و نامطلوب رنگ¬ها و آنتی¬اکسیدان¬های سنتزی بر روی بدن انسان، کاربرد افزودنی¬های طبیعی در محصولات غذایی مختلف و ایجاد محصولات با کیفیت و سالم از اهمیت ویژه¬ای برخوردار است. در اين طرح ويژگي‌هاي عملکردي شامل قدرت رنگ‌دهي و فعاليت آنتي‌اکسيداني سطوح مختلف کورکومين (رنگدانه طبیعی و عملگر موجود در زردچوبه) در دو محصول پر مصرف ماکارونی و روغن خوراکي مورد بررسي قرار گرفت و با افزودني¬هاي سنتزی متداول مقايسه شد. بر اساس نتایج این تحقیق با کاربرد این افزودنی طبیعی در این دو محصول می¬توان علاوه بر ایجاد ویژگی¬های رنگی مناسب، محصولی سالم، عملگر و با ماندگاری بالاتر را به مصرف¬کننده عرضه نمود.
دستاورد عمده طرح:

  • ثبت اختراع با عنوان استخراج و معرفي آنتي اکسيدان طيبعي کورکومين براي کاربرد در صنايع روغن خوراکي

عنوان: ساخت سنسور پليمري حساس به يون سرب (II) به منظور کاربرد آن در اندازه¬گيري سرب در شير خام

در سال¬هاي اخير با طراحي نانو حسگرهای زيستی (Nanobiosensor) حساسيت روش¬هاي مورد اندازه¬گيري افزايش چشمگيري پيدا کرده¬است. اين روش¬ها مي¬توانند علاوه بر کمک به امر پژوهش در ناشناخته¬هاي علوم زيستي و پزشکي و نيز مکانيسم برخي بيماري¬ها و اختلالات، در امر تشخيص و درمان بيماري¬ها و عوارض آنها و شناسايي علل و زمينه¬هاي به وجود آورنده آنها و نيز در ساير علوم مرتبط نظير صنايع غذايي، داروسازي، سامانه¬هاي پيشرفته دارورساني و شناسايي داروهاي جديد و ارزيابي فعاليت بيولوژيک آنها فعاليت نمايد.

محصولات دانش بنیان پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی

جهاد دانشگاهی واحد مشهد بر اساس اهداف کلان این نهاد، حرکت به سوی پژوهش¬های نتیجه¬گرا و محصول محور را در جهت تحقق تبدیل علم به ثروت و حل مشکلات کشور همواره مد نظر قرار داده است. در حال حاضر پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی محصولات دانش بنیان زیر را آماده تجاری سازی در اختیار دارد:

  • کورکومين، بيکسين، نوربیکسین، کروسين، آنتوسيانين، کورکومين ريزپوشاني شده، کروسين ريزپوشاني شده، آنتوسيانين ريزپوشاني شده ، اسنک حجيم حاوي عدس، اسنک حجيم حاوي کنجد، اسنک حجيم حاوي نخود، اسنک حجيم حاوي خلر، اسنک حجيم حاوي سورگوم، اسنک حجيم حاوي لوبيا، اسنک حجيم حاوي دانه¬هاي جوانه¬زده (گندم، ماش، عدس، نخود و لوبيا)،اسنک حجيم حاوي فيبر (فايبرکس، ضايعات فرآوري گوجه فرنگي و انواع ميوه و سبزيجات)،جيره غذايي گاو شيرده بر پاي بذر کتان (حاوي امگا 3) پروتئين سوياي بافت داده شده (حاوي سوياي کامل)، نان غني شده با سبوس گندم اکسترود شده، دراژه سين¬بايوتيک حاوي اينولين، نشاسته اصلاح شده، انواع پوشش¬هاي خوراکي ضد ميکروبي ،کازئین هیدرولیزه، اینولین و ...

******

مشهد، میدان آزادی، پردیس دانشگاه فردوسی، ساختمان مرکزی جهاد دانشگاهی مشهد، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی.
وب سایت: www.foodres.ir
تلفن: 38827139- 38832360-051
نمابر: 38827139-051

For More Information or Technical Support  Mail To webmaster@jdm.ac.ir
Copyright © 2017 JDM All Rights Reserved.